כפר חשמונאי

דף הבית
ימי הולדת בכפר
סיור ובילוי בכפר לגימלאים
בילוי וסיור לעובדי חברות היי-טק וועדי עובדים
בתי אבות
הדרכה וסיור לאוכלוסייה מסורתית ודתית
הדרכה מיוחדת לבני/בנות מצווה
פעילויות והדרכת משפחות ממודיעין
סיורים חוויתיים, הרצאות מרתקות למבוגרים
ציירים וחוגי ציור
Guided tour for tourists
נווה מדבר
נוף כפרי ביהודה בימי רומי וביזנטיון
הכפר-הניאוליטי
הכפר החשמונאי
פארק ארכיאולוגי
אוצרות דגן, תירוש ויצהר
פעילויות לילדים
צילום סרטים- שרותי לוקיישן מתקופת בית שני
חנוכה בכפר חשמונאי
נופש פעיל ולינה
סיורים והרצאות
דפי מידע
צור קשר

הדרכות וסיורים חוויתיים בכפר חשמונאי בשילת לחברות-היי –טק, לגימלאים, לקבוצות-משפחות וחברים וועדי-עובדים וארגונים. ע"י זוהר ברעם מייסד הכפר החשמונאי וחוקר תקופת בית-שני. בעקבות הסיור החוויתי בין אתרי הכפר החשמונאי מוצעות למבקרים במרכז המבקרים של הכפר: הרצאות יחודיות ומרתקות בתחומים הבאים: ניתן גם לחוות חלק מהנושאים ע"י המחזות מתאימות להם וכן בכתבי חידה. משך כל הרצאה כמחצית השעה וניתן להעביר הרצאה משולבת שתכלול כמה נושאים יחדיו.
לתושבי מודיעין בפרט והארץ בכלל שלום:


הננו שמחים להזמינכם לבקר לסייר ולבצע פעילויות של מלאכות עתיקות וחוויתיות עם ילדיכם בכפר חשמונאי בשילת שמול העיר מודיעין. הביקורים הפעילויות והסיורים מתבצעים במשך כל השבוע ובסופי שבוע בתיאום טלפוני או במייל מראש. לאחרונה נסתיימו עבודות שידרוג הכפר החשמונאי שנמשכו תקופה ארוכה: נתקבלו ארבע יחידות משוחזרות צמודות אשר מידע מדעי מוחשי מומחש בהן בתצוגות קבע של מבנים מוצגים וצמחיה בצורה נוחה נגישה וטבעית. כתוצאה משדרוג אתר הכפר הערך התרבותי של גבעות מודיעין שתמיד היוו גישה לירושלים מומחש כאן בצורה תמציתית ויפה. למעשה זה הכפר היחיד בארץ הממחיש את אורח החיים בתקופות שונות פרהיסטוריות והסטוריות בהן בני-אדם התקיימו מאותה קרקע על פי האמצעים וכלי העבודה שהיו ידועים ושימושיים בתקופתם. לכן הסיור בכפר מעורר התפעלות אצל המבקרים מיכולתו של האדם להתחדש ולפתח כלי עבודה ושיטות עבודה ולהתקדם. במהלך עבודות השחזור הושקעה מחשבה רבה ודאגה לנוחותם של המבקרים וילדיהם נוצרו שבילי הליכה נוחים, המעבר בין היחידות המשוחזרות כמעט בלתי מורגש והן צמודות זו לזו. העיצוב הנופי מעניין ונעשה ריכוז נכון של המבנים והמוצגים זה ביחס לזה כפי שאכן היה בעת העתיקה. השילוב שהיה מובנה באורח החיים היהודי בין קודש לחול עד שהיהודים הוגלו בעקבות מרד בר-כוכבא לפני 1800 שנים מודגם באופן ברור: בין מבני המגורים מאבן של האכרים נבנו מתקני אבן לעיבוד אוצרות דגן תירוש ויצהר, מולם נבנו מקווה טהרה ובית כנסת שגם הם נעשו מאבן. המבקרים מוזמנים לשבת במרכז המבקרים החדש בסככה מוצלת שנמצאת במרכז הכפר ולההנות ממראה עיניהם באווירה שקטה מיוחדת ומרתקת שהשחזור יצר. לצפות במורדות המערביים של הרי ירושלים ובית-אל, לצפות מערבה מהפארק הארכיאולוגי שבמרומי הגבעה למרחבי גוש –דן , לדרום –מערב השומרון, לחלק מהעיר מודיעין וליערות בן-שמן. לאחר ביקור שנמשך ביחד עם הפעילויות כשעתיים, ילדיכם ידעו כיצד נראו ופעלו הכפרים בעת העתיקה על פי מקצב העונות החקלאיות וחגי ישראל. לכם המבוגרים נספר על האירועים ההסטוריים הכבירים שהתרחשו כאן בגבעה עצמה בתקופות שונות וכן בסביבה הקרובה שהשפיעו על גורל הארץ ותושביה. בעקבות ההסברים תגלו דברים מענינים מאוד ותכירו טוב יותר את האזור. נשמח מאוד לביקורכם. זוהר ברעם מייסד הכפר ומנהלו: טל :0544480463, 089761617 kfarhash@012.net.il

להלן הרצאות המוצעות למבקרים בסוף הסיור והפעילות:

1. צמחי תועלת הגדלים בר בין סלעי מודיעין:
משמשים כתרופות גם בימינו, תרופות סבתא או מאגר תרופות אדיר בלתי מנוצל לריפוי מחלות חשוכות מרפא עם פוטנציאל כספי שממתין לגילויו מחדש?
זיהוי והצגת 10 חלקי מצמחים שונים ועצים מהכפר בעלי פוטנציאל רפואי וקינוח בתה מזוטא לבנה הידוע בכושרו להרגיע מתחים.
2. מי היה הנץ- החמה המסתורי אליו התייחס יהושע בן- נון בקרב נגד האמורים כשקרא:
שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון. שרידי המיתולוגיה הכנענית וההוכחות בשטח לקיומה והריסתה ע"י יהושע.
3. הנסיון המופלא של מתתיהו הרברט בנטויץ מייסד אגודת המקבים הקדמונים באנגליה לבנות עיר במודיעים בשלהי המאה ה-19.
אפיזודה בודדת שהתנפצה ומומשה בדיוק 100 שנים אחר כך. בין לבין הוקמה בן-שמן "אם כל ההתחלות "-סיפורה של ערש הציונות ההתישבותית על שלביה.

4. משבר החי – לפני 12000 שנים השתנה מזג האוויר נתמעטו החי הצומח והמים והאדם היה בסכנת כלייה.
איך יצאו מזה אנשי ההיי-טאק של אז? בחשיבה נכונה ויוצרת שאמצאותיה איפשרו קיום מבוסס ומסודר. האם אנו מוכנים היום להתמודד עם תקופה דומה?
כן, אם נלמד מדרך חשיבתו ותחכומו המדהים של האדם הקדמון האחרון שהתגורר לאורך אפיקי הנחלים במודיעין שהפך לאדם המודרני הראשון.
5. קדושת ירושלים בימי בית שני מול גבורת מודיעין:
600 שנות תקופת הבית –השני ביהודה החל מתקופת שיבת ציון ועד לכשלון הנורא של מרד בר- כוכבא אופיינו בחיזוק ועיבוי המערך הכפרי בכל הארץ. לאחר הכיבוש הרומי של ממלכת החשמונאים היו נסיונות נואשים של היהודים ביהודה לשרוד כעם בארצם חרף הפגיעות הכלכליות הלאומיות והדתיות, עד הגירוש מיהודה בעקבות כשלון מרד בר-כוכבא. כל אותה תקופה עיני האכרים בשפלת יהודה ומודיעין היו נשואות לבירתם הקדושה. כאן בכפרים היה מאגר הלוחמים הגדול שאייש את מרד המקבים, המרד הגדול (בצד יתר היהודים בארץ) ומרד בר-כוכבא.
6. בין קודש לחול ממלכת כהנים וגוי קדוש:
אורח החיים הכפרי של היהודים בשפלה לאור הממצאים שרוכזו בכפר חשמונאי על פי מקצב העונות החקלאיות, חגי ישראל, ודרך בית חורון שעברה למרגלות הכפר ממנה הלכו ברגל ועלו לירושלים בשלושת הרגלים. בית-הכנסת והמקווה לעומת עבודת השדה ולימוד התורה.
7. מבצע "דני"- לרל"ר בתש"ח (9-18 ביולי 1948)
שבמהלכו נכבשו במלחמת העצמאות גבעות מודיעין איפשר את קיום הרצף הטריטוריאלי בין תל-אביב רבתי לירושלים. אך מי היה המנצח האמיתי?
8. משטח אימונים (בין 1950 -1993) מס.207 לעיר במודיעין.
מדוע הוקמה רק ב1996, ההתלבטויות , המפסידות הגדולות , המרויחים והנה עיר בת-80000 תושבים ב- 1.1.2011 והלביא נשאר שואג.
9. מלחמת העולם הראשונה באזור מודיעין:
בקרבות סוף נובמבר 1917 האכזרייים, תל-שילת עבר בלילה אחד מיד ליד שלוש פעמים. שרידי הקרב בשטח: כדורים עגולים הם עדים דוממים. איך בהמשך הקרבות נכבשה ירושלים ע"י מדינות ההסכמה (אנגליה ובעלות בריתה) מכיוון נבי- סמואל.
10. הקרב על שילטא.
מדוע החליט מפקד מבצע "דני" יגאל אלון ב-14 ליולי 1948 להתקדם מלוד מזרחה בשיטת "בלנסות" שהצליחה עד הקרב על שילטא. ממה חשש דוד בן- גוריון ש "אושן - ויגור" ואשר היה עליה תעשה?
תוצאות הקרב והשפעתו על עיצוב קו-ש"ן הגבול עם ממלכת ירדן עד 1967. הסוף הטרגי ב-2001 של "גנדי" קצין המודיעין של המבצע.
11. המורדות המערביים של הרי ירושלים ובנימין-מול שפלת מודיעין ויהודה.
איך למה ומתי עוצב הנוף הזה. מה ניתן ללמוד מאפיק נחל מודיעין על תהליך ההיווצרות?
12. מבנים יחודיים אופיינים לתקופת בית-שני בכפרים יהודיים בשפלת יהודה ומודיעין:
קולומבריום-שובך יונים תת-קרקעי, שומרה (מגדלי –שדה) בכרם לאכסון כדי-תירוש, בתי- כנסת יהודיים בתכנית-מלבנית, מקוואות –טהרה.
13. הכפרים היהודיים בתקופת בית שני בשפלת יהודה ומודיעין.
הממצאים החדשים שנתקבלו עקב חשיפתם בחפירות הצלה עקב הקמת מודיעין, מודיעין-עילית,רעות, כפר-האורנים ובנייה בחבל בנימין והכשרת דרכים בשני האזורים מגלים כי שיא ההתישבות היהודית מקורו בהתיישבות אפיזודית באתרים ריקים כבר במאה השלישית לפנה"ס במערות ומבנים זמניים-ארעיים ואח"כ בניית כפרים מסודרת למן המאה השלישית לפנה"ס ואילך עם בתי כנסת שנבנו במאה הראשונה לפנה"ס ואולי לפני כן. גילויים אלה משנים את תפיסת התמונה הישובית הקודמת שהתבססה על סקרים בעיקר ולכן חשפה רק את השכבה שהייתה על פני הקרקע: הביזנטית –הנוצרית למן המאה ה-4 לספירה ואילך.
14. המקבים ומורשתם: מוצאם, פשר-כינוייהם, שלושת ההחלטות של מתתיהו, עקרונות הקרבות של יהודה המקבי.
הכל החל כשאשה ושמה חושים היגרה מגבע-בנימין לשפלת לוד. יש רמזים וזכר לדבר ועם זה אנו משלימים את השאר, בכינויי המקבים מצאנו את צופן השרדותם בזמן המרד הממושך בסלווקים ועקרונות הקרב של יהודה המקבי מראים שהוא דגל דווקא בפתרונות פשוטים אבל גאוניים.
15. נשות המקבים.
לצידם של השליטים החשמונאיים ניצבו נשותיהם, אמהותיהם ואחיותיהן. מהמרומז עליהן עולה כי היו אמיצות –לב ושותפות מלאות לכל הסאגה החשמונאית.